tiistai 2. syyskuuta 2014

Surun päivä

Viime viikon lauantai 30.8. oli meillä surun päivä. Jouduimme lopettamaan Zaran. :( Tämä tuli ihan puun takaa, vaikka jälkeen päin ajatellen merkkejä olisi voinut huomata aiemmin. Koko kesän Zara vietti päivät lähes kokonaan dunan ylätasanteella. Vaikka meillä ei ollut hirveän kuuma, niin ilmeisesti siinä oli mukavampaa. Eikä Zaraa häirinnyt yhtään, vaikka se oli ihan näkyvillä nukkumassa. No viimeisen parin viikon aikana Zara oleili enemmän dunan alakerrassa, mistä sitä ei helposti näe. Emme kiinnittäneet siihen sen enempää huomiota, ajattelimme sen johtuvan ilmoista. Ensin Zara kuitenkin ilmaantui iltaisin esille ihan normaalisti, mutta viime viikon aikana sitä ei paljon näkynyt.

Perjantai-iltana laitoimme tuoreet kasvikset dunan ylätasanteelle ja Zara tulikin heti syömään niitä. Sen liikkuminen kiinnitti ensin huomion, se oli aika hidasta ja vaivalloisen näköistä. Sitten ihmettelimme, kun sen näytti olevan hankalaa syödä. Ja kun se tuli dunan ”rappusia” alas, niin koko hamsu näytti jotenkin kummallisen malliselta. Lisäksi sen vasen silmä pullotti hieman. Säikähdimme tätä kovin. Koska oli kuitenkin myöhäinen ilta, niin emme voineet tehdä muuta kuin etsiä auki olevan eläinlääkäriaseman numeron seuraavalle päivälle. Epäilimme ensin hampaita, koska syöminen näytti hankalalta.

Lauantaina Zara sitten vietiin eläinlääkäriin. Asiantuntevan oloisen lääkärin ensimmäinen kommentti oli, että onpa kaunis hamsteri. Ja niinhän Zara olikin. Seuraavaksi kuitenkin kommentoi sen olevan melkoisen huonokuntoisen näköinen. Mitään näkyviä kasvaimia ei ainakaan ollut. Lääkärin ainoa veikkaus oli hammasjuuren tulehdus, koska se hankaloittaisi syömistä ja saisi aikaan nopean laihtumisen. Zaralla löysä nahka roikkui aika pahasti varsinkin etutassujen kohdalla, mitä ei ollut ennen tapahtunut niin selvästi. Hampaat olivat kuitenkin kunnossa. Mahdolliseen tulehdukseen olisi voinut kokeilla antibioottia, mutta lääkärikään ei uskonut sen auttavan, joten lopetuspäätös oli siinä mielessä helppo tehdä. 

Zara ehti elää vain 1 v 1,5 kuukauden ikäiseksi. Olimme juuri paria päivää aiemmin miettineet, että ihanat Zara ja Zelda tulivat meille vuosi sitten. Tuntuu epäreilulta, että ne ehtivät olla meillä niin vähän aikaa. :( Zaraa tulee kova ikävä.

1 kommentti:

Susku kirjoitti...

:(